joi, 16 iunie 2011

Cavalerii moderni ai Clujului: Ordinul Dragonilor de Transilvania (reportaj de Elza Almasi, Mesagerul de Cluj)

Mai multe ordine cavaleresti, inspirate din vechime, s-au nascut la Cluj si in alte orase Transilvaniei, din pasiunea unor tineri. Astfel s-a nascut anul trecut la Cluj Ordinul Dragonilor de Transilvania, o trupa de 20 de tineri, 12 scutieri, doi cavaleri si sase domnite, care vrea sa reinvie viata din secolele XV si XVI.
„Ai ingenuncheat ca un umil scutier, te ridici ca un prea nobil cavaler”. Nu este o replica dintr-un film istoric cu domnite si cavaleri si lupte pentru dreptate si onoare si nici nu am inventat masina timpului. Este un fragment dintr-o ceremonie practicata si astazi in ordinele cavaleresti, atunci cand cineva este investit in rangul de cavaler.
Dupa asta urmeaza o palma zdravana, s-o tii minte toata viata. Prin asta a trecut si Andrei Prian in urma cu opt ani. Pasiunea lui pentru perioada medievala nu s-a oprit aici si a infiintat la randul lui o trupa de reenactment (reconstituire istorica – n.red.) care reinvie viata din Transilvania secolului XV si XVI. Astfel s-a nascut anul trecut la Cluj Ordinul Dragonilor de Transilvania, o trupa de 20 de tineri, 12 scutieri, doi cavaleri si sase domnite.


Andrei de Transilvania si Ugrinus de Zarand
Andrei Prian, pe numele lui de cavaler, Andrei de Transilvania spune ca a fost pasionat de perioada medievala si  mai ales de aspectul militar al acestei perioade de cand se stie. Cand s-a intalnit in urma cu zece ani cu prima trupa de reconstituire din tara, Cavalerii de Medias, la Sighisoara a stiut ce vrea sa faca.
„De la ei mi-am primit investirea cavalereasca, apoi in 2003 am fondat la Brasov Cavalerii Cetatii Barsei cu care inca activez. Odata ce am venit in Cluj, experienta si-a spus cuvantul, a mers totul ca pe roate. Ordinul Dragonilor de Transilvania a luat nastere in luna februarie a anului trecut la initiativa unui cavaler ratacit pe aici de prin partile Brasovului si este compus in mare parte din studenti la Arheologie si Istorie, dar am gasit si tineri incantati de aceasta perioada si de acest domeniu de activitate si din alte domenii”, isi incepe povestea Andrei de Transilvania.
Denumirea ordinului vine de la blazonul pe care l-a primit acesta la investire. „Aceasta denumire a pornit practic din doua motive. Primul si cel mai important este faptul ca in 2003 cand mi-am primit investirea cavalereasca blazonul pe care l-am primit a fost un dragon rampant negru pe fond rosu, dar in acelasi timp am gasit niste corelatii foarte frumoase si cu orasul Cluj, care a fost indeaproape marcat in secolele XV si XVI de familia Bathory, care are ca insemn scutul cu dinti de dragon, ouroborusul, dragonul care isi musca coada”, a rememorat Andrei.
Chiar daca la Cluj, spre deosebire de Brasov, Sighisoara sau Medias, acest gen de trupa este un lucru relativ nou, oamenii ii privesc pe cavaleri cu admiratie. „Lumea spre marea mea surprindere priveste cu incantare ceea ce facem si cel putin verbal primim sprijin de la oamenii de rand”, a spus Andrei.

Arte martiale istorice
Membrii Ordinului au studiat cu sfintenie stilurile de lupta din epoca medievala si cu antrenamentele de doua ori pe saptamana au reusit sa le reproduca intocmai. „Baietii reconstituie trei detasamente militare din Transilvania secolului XV, din perioada huniazilor. Avem steagul Draco, sub blazonul dragonului rampant ei sunt banderiile nobiliare, avem steagul Sfantului Mihail, ei sunt infanteria grea a breslelor din Cluj si steagul de artilerie, de puscasi. Antrenamente avem de doua ori pe saptamana pe baza manualelor de lupta scrise chiar in Evul Mediu de maestri de lupta. Este vorba de arte martiale istorice europene”, a subliniat fondatorul Ordinului.


Ceremonie de investire la rangul de cavaler
Oricine isi doreste sa se alature dragonilor este binevenit, atat timp cat este pasionat si dispus sa se implice in activitati si antrenamente. La inceput sunt scutieri, ulterior fiind ridicati la rangul de cavaleri in cadrul unei ceremonii.
„Un scutier aduce in fata maestrului de arme, cel care are dreptul de a acorda blazon. Sunt prezenti si liderii altor ordine pentru a fi martori si investirea sa fie recunoscuta. Scutierul ingenuncheaza, depune un juramant, apoi blazonul pe care il va primi este prezentat, dupa care este ridicat in numele Tatalui, al sfantului arhanghel Mihail si al Sfantului Gheorghe, portectorul cavalerilor, la rangul de cavaler, avand drept nume sa poarte si cuvant sa rosteasca si tot atunci I se va spune numele pe care il va purta ca si cavaler mai departe. Ceremonia se incheie cu sintagma: Ai ingenuncheat ca un umil scutier, te ridici ca un prea nobil cavaler, dupa care  saruta crucea spadei si apoi primeste o palma sanatoasa dupa ceafa cu mentiunea : Fii viteaz!”, a povestit Andrei de Transilvania.

Prin asta a trecut si Flaviu Nita, cel de-al doilea cavaler al Ordinului. „Reenactmentul (reconstituire istorica – n.red.) m-a atras foarte mult inca de cand am venit student la facultatea de Arheologie, iar ca sa fii cavaler este un fel de bonus in toata miscarea medievala din tara. Palma de la investire o s-o tin minte si la batranete, nu ma asteptam”, a spus Flaviu, pe numele lui de cavaler Ugrinus de Zarand.
Ordinul Dragonilor de Transilvania a fost prezent la mai multe festivaluri tematice din tara, iar urmatorul spectacol il vor avea in 5 iunie la Gilau. „Percepem onorarii pentru spectacole, dar toti banii sunt investiti in recuzita pentru a reconstitui istoria cu cat mai multa fidelitate”, a completat Andrei de Transilvania. Dragonii se ghideaza dupa un set de 12 reguli care vizeaza in principal relatiile interumane si disciplina.

Codul Cavaleresc al Ordinului Dragonilor de Transilvania

Traieste pentru a apara Transilvania si pentru tot ceea ce tine de onoarea si bunul ei nume!
Traieste cu onoare astfel incat sa fii demn de pretuire!
Fereste-te de minciuna si inselatorie, traieste drept pentru onoarea Ordinului tau!
Respecta autoritatea!
Nu ataca niciodata un oponent neinarmat; nu te angaja niciodata intr-o lupta nedreapta, impotriva unui adversar mai slab si nu ataca de la spate!
Apara-i pe cei lipsiti de aparare, nevinovati si nedreptatiti!
Fii stapan pe tine pentru a nu pierde in confruntari!
Respecta femeile si pretuieste-i pe cei ce te gazduiesc!
Arata-ti curajul in vorba si in fapta!
Nu abandona niciodata un prieten, un aliat sau o cauza nobila!
Respecta viata si libertatea!
Pastreaza-ti intotdeauna cuvantul si principiile precum si loialitatea fata de acest cod cavaleresc!

Elza Almasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu